Begin dit jaar werd het nieuws over de afschaffing van de verhuurdersheffing met luid gejuich ontvangen door de sector. Maar, wat nu? Hoe zet je dat deze extra beschikbare middelen om in investeringen met een zo hoog mogelijk rendement? En welke uitdagingen en valkuilen liggen daar voor woningcorporaties? In deze blog van Jean-Paul Vossers, Director bij Reasult, aandacht voor de balans die corporaties continu moeten vinden tussen financieel en sociaal-maatschappelijk rendement.
Het wegvallen van de verhuurderheffing zorgt ervoor dat er financiële mogelijkheden ontstaan die corporaties kunnen gebruiken om versneld projecten te realiseren. Denk aan renovatie, verduurzaming, maar ook ruimte voor het oplossen van het woningtekort. In de praktijk merk je dat er door de extra financiële ruimte meer projecten gestart worden dan in de afgelopen jaren.
Toch zijn er verschillende struikelblokken waar corporaties tegenaan kunnen lopen. Bijvoorbeeld de vraag of een project door arbeids- en materiaaltekort überhaupt wel gerealiseerd kan worden. Ook het verkrijgen van grond voor nieuwbouwprojecten blijkt vaak lastig en de stikstofproblematiek gooit bij verschillende organisaties ook roet in het eten. Als je kijkt naar interne uitdagingen, zie je dat een aantal corporaties ook hard investeert op het kennisvlak om complexe projecten integraal op te pakken en dat de afwegingen welke projecten voorrang genieten zeer zorgvuldig genomen moeten worden.
Het maximale rendement behalen is essentieel om zoveel mogelijk doelen te bereiken. Corporaties hebben verschillende uitdagingen. Ze moeten bijbouwen, willen woningen betaalbaar houden en bijvoorbeeld NOM-woningen neerzetten. Als je kijkt hoeveel geld daarvoor nodig is, zie je verschillen tussen regio’s. Vooral in het westen lopen corporaties eerder tegen grenzen aan, maar nergens kunnen alle doelen hierdoor behaald worden. Daarnaast is er sprake van hoge inflatie. Gezien de huurverhogingen niet evenredig meestijgen, maakt dit de opgave voor de woningcorporaties nog lastiger. Daarom is het zo belangrijk om goed na te denken over hoe je het kapitaal het beste kunt uitgeven.
Corporaties hebben vaak niet één, maar tientallen projecten waar ze mee bezig zijn. Onze software helpt hen deze projecten financieel te voorspellen. Dit doen wij door te kijken naar de kasstromen, geïnvesteerd vermogen en rentabiliteit. Projectrisico’s op het vlak van vergunningen, programma, planning en kosten worden hierin eveneens gerapporteerd. Tevens wordt gedetailleerd in beeld gebracht welke projecten wanneer spelen, hoeveel woningen er gerealiseerd worden in een bepaald tijdsbestek en welke verduurzamingsprojecten er gepland staan.
Onze software helpt daarnaast met de verantwoording richting stakeholders. Denk aan financiële verantwoording richting de Autoriteit Woningcorporaties en Aedes, maar ook aan bijvoorbeeld de gemeente en andere lokale partijen over het opleveren van woningen, waar en wanneer. Deze doelstellingen zijn veelal vastgelegd in een samenwerkingsafspraak met de gemeente. Zo wordt overzicht – en inzicht – gecreëerd over de projecten van begin tot het eind.
Het financiële rendement is belangrijk, maar niet doorslaggevend. Het sociaal-maatschappelijke rendement is minstens zo belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan de verduurzaming van de woningen. Doe je dit volgens planning of haal je het naar voren zodat huurders – met het oog op de hoge energieprijzen – sneller financieel voordeel maar ook een hoger wooncomfort ondervinden. Het vinden van de balans tussen financiën en de ‘zachte’ thema’s zoals woongenot en leefbaarheid is en zal voor woningcorporaties een continue zoektocht blijven.
Wil je meer weten hoe corporaties inzicht en controle houden over hun vastgoedprojecten? Lees dan dit interview met Eigen Haard >>>
Dit artikel is eerder gepubliceerd op www.corporatiegids.nl.
« Terug naar overzicht