Een klavertje vier en de implementatie van software, wat hebben ze met elkaar gemeen?

12/12/2022
Walter Wind Head of DACH Reasult

Walter Wind – Sales Director Reasult

Op het eerste gezicht niet veel. Maar bij nader inzien…

Het klaverbladmodel¹ schetst vier elementen van een organisatie die met elkaar in evenwicht moeten zijn om de gewenste resultaten te bereiken. Het model ziet organisaties of bedrijven als een systeem waarin de implementatie van software wordt gezien als output – d.w.z. producten of diensten – voor klanten. De vier elementen van het klaverblad bestaan uit: Processen, Mensen/Cultuur, Organisatie/Structuur en IT.

 

 

Software implementaties en innovaties laten slagen

De vier elementen kennen twee ‘harde’ factoren (IT en structuur) en twee ‘zachte’ (mensen en processen) factoren en die bepalen of innovaties in de onderneming slagen.

Ik heb in het verleden regelmatig met het model gewerkt, vooral tijdens mijn tijd bij KPMG Consulting. De ervaring leert dat bedrijven vaak te veel vasthouden aan de twee harde klaverbladen organisatie/structuur en IT. De zachte klaverbladen, processen en mensen/cultuur, worden dan verwaarloosd. Juist het betrekken van de medewerkers en de bedrijfscultuur in het proces, zijn doorslaggevend bij een succesvolle invoering van een softwareoplossing.

 

Kernvragen bij de implementatie van software

Als management moet je bij implementatie van software niet alleen medewerkers informeren over de plannen, maar hen ook actief betrekken bij het digitaliseringsproces. De volgende kernvragen kunnen helpen:

Het klaverbladmodel helpt om de digitalisering met succes uit te voeren, omdat het laat zien met welke parameters we rekening moeten houden. Het geeft stof tot nadenken – niet meer, maar ook niet minder.


¹Noordam, P, et al (2006)

 

Meer lezen over dit onderwerp?

Lees dan eens het whitepaper Roadmap voor ontwikkelaars. Dit whitepaper laat in een stappenplan zien hoe je projectontwikkeling succesvol automatiseert en je processen verbetert.

Download whitepaper Roadmap voor ontwikkelaars

 

« Terug naar overzicht

Delen