Klein, groot, particulier, institutioneel, … elke grootte, altijd en overal zien we dat projecten voor vastgoedontwikkeling worden beheerd met spreadsheets. Niet zo vreemd, want vastgoedontwikkeling vereist veel rekenwerk. Beginnend met haalbaarheidsstudies in vele scenario’s en vervolgens het vaststellen van budgetten, het indexeren van allerlei soorten inkomsten en kosten, het berekenen van de verkoop enzovoort. Altijd weer in die goede oude spreadsheets, of niet?
In Nederland hebben we een enkele typische woorden voor het werken met spreadsheets, zoals fröbelen, houtje-touwtje, knutselen en noem maar op. In de afgelopen twintig jaar zagen we de meest complexe en indrukwekkende spreadsheets voor het beheren van vastgoedproject voorbijkomen. Sommige daarvan zeer geavanceerd en bestempelen we eigenlijk niet als ‘rommelig’. Maar toch, zelfs de meest geavanceerde spreadsheet heeft nogal wat beperkingen.
Maar wat zijn dan deze typische spreadsheet beperkingen?
- Niemand kan de definitieve versie vinden waarop het bestuur vorige maand het besluit heeft genomen om door te gaan met het project.
- Het berekenen van de effecten van een nieuw scenario blijkt te complex of tijdrovend in één spreadsheet. Dus laten we een weloverwogen gok nemen.
- Elke professional gebruikt een net weer iets aangepaste versie die consolidatie onmogelijk maakt.
- Maandelijkse ontstaan er weer levendige interne discussies over het best te gebruiken rekenmodel.
- Een kleine formulefout eindigt in een mismatch van 5+ cijfers.
- De grondlegger van de master spreadsheet is met vakantie.
- Investeringsbeslissingen worden vertraagd, omdat het normaliseren van de parameters in het onderliggende ad hoc-model vereisen veel aanpassingen in spreadsheets.
- Het matchen van budgetten met de actuals is onmogelijk omdat er geen geautomatiseerde interface is tussen de budgetten (in spreadsheets) en de financiële administratie van de lopende projecten.
- Samenwerken en communicatie via spreadsheets verloopt moeizaam. Vooral met minder cijfer-georiënteerde stakeholders.
- Leg die nieuwe medewerker maar eens uit hoe de interne processen werken en wat het meest recente berekeningsmodel is (dat stond een maand geleden ergens in een e-mail).
- Elk klein detail van een project wordt ingevoegd in de berekeningen. Of het nu wel of niet de haalbaarheid beïnvloedt, het moet kunnen worden verantwoord. Een mooi ingrediënt voor het bouwen van exploderende en bijzondere Excelmodellen voor elk nieuw project.
- Niet in staat zijn om (na jaren van bouwen) te vergelijken hoe het project uiteindelijk werd opgeleverd en financieel is afgesloten. Waar zijn de faseverslagen tijdens de ontwikkeling en wat was de initiële haalbaarheid lang geleden. Wat kunnen we leren? Welke inzichten kunnen we gebruiken voor toekomstige projecten?
- ….
Prognoses in spreadsheets?
En natuurlijk zijn spreadsheets geweldig in termen van vrijheid en we hebben geen enkele illusie (of intentie) om ze volledig te verbieden. Maar in uw primaire vastgoedprognose, besluitvormings-, monitoring- en rapportageprocessen moet u ze echt heroverwegen.
Vastgoed ontwikkelaar? Controller? CFO of CEO? Bent u overtuigd van uw eigen spreadsheetmodel? Stuur me een bericht en we laten onze toegevoegde waarde graag zien.
Sander Janssen
(voormalig Director Reasult)
Van spreadsheet naar software voor een vastgoedontwikkelaar?
Wilt u meer weten over onze specialistische software voor projectontwikkeling? Hoe je overzicht houdt over de voortgang van planning, kosten, opbrengsten, resultaat, rendement en risico’s van projecten? En ook hoe je inzicht krijgt in kasstroompatronen en je projecten consolideert naar een goed en snel samen te stellen portefeuilleoverzicht?
Lees meer over onze software voor projectontwikkeling
« Terug naar overzicht
Delen