Interview: Excel gebruiken bij projectontwikkeling is beslissingen maken op los zand

22/07/2021

Honderdduizenden euro’s teveel betalen voor grondacquisitie of tonnen mislopen door een rekenfoutje. Horrorscenario’s voor woningcorporaties die minder ver weg zijn dan vaak gedacht wordt. Door foutief gebruik van Excel kunnen namelijk problemen ontstaan met verregaande gevolgen.

Product Consultant Bas Oortwijn vertelt aan CorporatieGids.nl meer over hoe corporaties deze problemen kunnen voorkomen.

Het ‘Excel-probleem’ is niet iets wat alleen in de corporatiesector plaatsvindt. In elke sector waar investeringsbeslissingen worden gemaakt gebeurt het. Logisch want Excel is een enorm flexibel programma. Maar juist in die flexibiliteit schuilt gevaar. Want als je het voor veel zaken kunt gebruiken, wordt de kans op fouten steeds groter. Iedereen die op dagelijkse basis met Excel werkt zal hier een keer tegenaan lopen.

Het inzetten van spreadsheets voor projectontwikkeling of renovatie bij corporaties brengt een gevaar met zich mee. En je ziet dat de problemen toenemen als de corporatie groter wordt. Als je voor jezelf een model in Excel maakt, weet je hoe het in elkaar steekt en hoe je het moet invullen. Maar wanneer collega’s ermee aan de slag moeten omdat je samenwerkt, wordt het al snel lastig. Want waar moet je wat invullen? En hoe werken de formules eigenlijk?

In dit interview vertelt Bas hoe corporaties de switch van Excel naar specialistische software kunnen maken.

Lees dit interview

 

« Terug naar overzicht

Delen