De Alliantie Ontwikkeling: beter risicomanagement bij vastgoedontwikkeling

Woningcorporatie de Alliantie heeft een vastgoedportefeuille van bijna 60.000 woningen en andere verhuureenheden. De totale portefeuille heeft een marktwaarde van circa 8 miljard euro, waarmee de Alliantie bij de grootste vastgoedbeleggers van Europa hoort.

 

 

 

In april 2008 besloot de Alliantie over te gaan tot aanschaf en implementatie van Reaturn, het taxatiemanagementsysteem van Reasult. Aanleiding was de behoefte om op een efficiënte en effectieve manier te komen tot een modelmatige bepaling van de marktwaarde van de vastgoedportefeuille, in verhuurde staat.

Oplossing Reasult

De Alliantie was specifiek op zoek naar een pakket waarmee eigen medewerkers voortaan zelf modelmatig zouden kunnen taxeren én waarmee ze een systeem zouden kunnen ontwikkelen en bijhouden dat decentrale verantwoordelijkheid stimuleert. Daarom kwam de corporatie uiteindelijk terecht bij Reasult.

Met het Reasult Taxatie Management Systeem (TMS) kan de Alliantie namelijk niet alleen deze primaire wensen vervullen, maar nog veel meer. We brachten de Alliantie bovendien in contact met collega-corporatie Ymere, die dezelfde behoeften en wensen bleek te hebben. Samen zijn we het ideale systeem gaan schetsen en hebben we een prototype ontwikkeld.

Reactie de Alliantie

“Door het verschil tussen de sociale huurprijs en de marktwaarde in kaart te brengen kunnen wij onze maatschappelijke bijdrage beter zichtbaar maken. Met dit TMS heb ik een instrument in handen om zelf de marktwaarde in verhuurde staat van de vastgoedportefeuille te bepalen. De taxateur heeft in dit proces alleen een validerende rol. Die toetst nu alleen nog de input voor de bepaling van de taxatiewaarde en het proces om tot de marktwaarde te komen.

Wij besparen hierdoor tijd en al de kosten die vroeger met het taxeren door externe taxateurs gemoeid waren. Wij kunnen nu intern elk kwartaal alle woonheden taxeren in plaats van elk jaar een deel extern. Reasult heeft laten zien dat het uitstekend in staat is om dit project te managen, zelfs met twee grote partijen.” aldus Arnold Pureveen, CFO bij Alliantie tijdens de implementatie van de Reasult software.

 

Wij besparen hierdoor tijd en al de kosten die vroeger met het taxeren door externe taxateurs gemoeid waren..”