Strukton: meer inzicht in de cashflow, betere toetsing op IRR

Strukton kan opdrachtgevers de hele zorg voor gebouwen uit handen nemen: ontwikkeling, realisatie, beheer en exploitatie. Ter ondersteuning van haar activiteiten op het gebied van projectontwikkeling ging Strukton enkele jaren geleden op zoek naar een nieuw financieel pakket. Via de NS, waarvan het voorheen deel uitmaakte, kwam Strukton in contact met Reasult.

Oplossing

In 2008 werd Reaforce geïmplementeerd, de vastgoedanalysesoftware van Reasult. Strukton gebruikt het pakket op verschillende fronten. Intern, voor investeringsvoorstellen aan de directie. Bij de informatievoorziening aan de bank, vooral vanwege het inzicht in de cashflow. Maar ook voor andere partijen, zoals in samenwerkingsverbanden bij multidisciplinaire projecten. Strukton greep de implementatie bovendien aan om de bestaande processen nog eens goed te bekijken en te verbeteren.

Reactie Strukton

Richard Deckers, ontwikkelingsmanager: “Er wordt steeds vaker getoetst op basis van IRR, of men wil de cashflows zien. Er wordt veel gestuurd op liquiditeitsbeslag en dat dwingt ontwikkelaars die informatie aan te leveren. De software van Reasult helpt hierbij. Met alleen spreadsheets is dat ingewikkeld, tijdrovend en foutgevoelig. Toen ik hier begon kende ik de software nog niet, ik werkte altijd met spreadsheets. Nu zou ik niet meer zonder kunnen. Hét voordeel vind ik het genereren van cashflowmodellen. In een spreadsheetomgeving waren we daar uren mee bezig, nu is het binnen een paar minuten rond. Elk kwartaal is dat weer een verademing. Ook het opsplitsen in bouweenheden is een enorm voordeel ten opzichte van spreadsheets. Bij complexe projecten heb je overzicht nodig, zonder dat je tig modellen naast elkaar moet leggen. Als de ene bouweenheid minder opbrengt dan de andere, wil je snel en makkelijk inzichtelijk kunnen maken dat het onderling gecompenseerd wordt waardoor het in zijn totaliteit positief uitpakt.”