Estea -controle en vastlegging financiële processen

Estea is een zorgvastgoedbelegger die zowel ontwikkelt, belegt in zorgvastgoed maar ook participeert in zorgondernemingen. Met uitgebreide kennis van de zorg creëert Estea innovatieve woonzorglocaties en concepten. Met een eigen zorgbusinessunit leveren ze tevens zelf de zorg.

In 2010 startte Estea, in een tijd dat zorgvastgoed bij de meeste beleggers niet hoog op de agenda stond. Inmiddels is zorgvastgoed een volwaardig marktsegment geworden en is er een enorm tekort aan zorgvastgoed voor ouderen. Veel zorgvastgoed is verouderd. Samen met andere partijen zoals zorgaanbieders en in samenspraak met gemeenten en andere stakeholders, transformeert Estea deze naar eigentijdse woon-zorgvormen.

Zorgexpert

“Met inmiddels ruim 10 jaar ervaring hebben we alle kennis in huis qua vastgoed, exploitatie en de gehele zorgketen. Wij denken niet alleen aan het vastgoed, maar denken ook inhoudelijk mee. Soms is een gebouw nog goed, maar niet geschikt voor een zorgorganisatie. Wij zijn een zorgexpert en kijken naar de situatie samen met zorgorganisaties. Onze betrokkenheid uit zich op verschillende manieren: van adviseren tot volledig overnemen en ontwikkelen van het vastgoed.” zegt Teus Oskam, bestuurder bij Estea.

 

 

Teus Oskam Estea

 

 

Teus Oskam, bestuurder bij Estea

Het belegd vermogen van Estea is meer dan 500 miljoen. Het merendeel is ouderenzorg maar ook andere doelgroepen worden bediend. Een mooi voorbeeld is het woon-zorgcomplex Westhoek in Zevenbergen. Van een rusthuis voor ouderen is deze locatie getransformeerd naar een modern zorgcomplex met scheiding van wonen en zorg. Veel vastgoed is in het midden en het noorden van het land. Dit is deels zo ontstaan doordat er van diverse woningcorporaties zorgvastgoed is aangekocht.

Driehoek Welzijn, Zorg en Wonen

Estea koopt daarnaast grond of ander vastgoed en ontwikkelt of transformeert dit zelf tot zorgvastgoed, ook op de minder gewilde plekken. “Niemand wilde Oost-Groningen maar wij wel, als je maar de juiste combinatie hebt. Voor ons staan de bewoners centraal in de driehoek; welzijn, zorg en wonen. Bewoners moeten zich er thuis voelen, het aanbod van de zorg moet goed zijn en de woningen moeten passen bij de zorgvraag en bij de portemonnee van de doelgroep. Daar zit onze kracht. We zeggen niet voor niets: Wij dragen zorg.”

Controle en vastlegging financiële processen

De reden voor de aanschaf van de Reasult software is een betere controle over vastlegging en bewaking van financiële processen bij projectontwikkeling en daarmee Excel de deur uit doen. “De meeste softwareoplossingen zijn heel financieel gedreven maar ondersteunen niet het unieke proces van een ontwikkelaar. Je wilt alle fases in het ontwikkelproces vastleggen, de koppeling met de financiële administratie zoals actuals, verplichtingen en cashflow waardoor je real time kunt bijsturen en alle projectpublicaties vastlegt.” zegt Teus Oskam.

Ondersteuning ontwikkelproces

Petra van de Fliert is projectmanager bij Estea en kent de Reasult software nog van een vorige werkgever. “Ik wist hoe goed de Reasult software het ontwikkelproces ondersteunt en ook alle fasedocumenten, publicaties en afspraken juist vastlegt. Het biedt standaardisatie en eenduidigheid, iedereen werkt op dezelfde manier. Ook het samenspel met de financiële administratie is een enorm voordeel.

 

Petra van de Fliert, projectmanager bij Estea

 

 

De financiële administratie weet nu precies welke middelen er nodig zijn en wanneer. Zo worden zij niet geconfronteerd met veranderende uitgaven of onverwachte cashflow wijzigingen.“

Slimme haalbaarheidsberekeningen en verbeteren proces

Teus Oskam ziet ook op het gebied van haalbaarheid en het maken van de Stiko (Stichtingskosten) diverse voordelen en zegt hierover: “Ik had eigenlijk verwacht dat het berekenen van haalbaarheid in Excel veel sneller zou zijn maar dat is helemaal niet zo. In de Reasult software kun je juist oneindig veel varianten naast elkaar zetten en goed vergelijken. We hebben hierdoor onze eigen processen eens goed bekeken en samen met Reasult ontdekten we verbeteringen. Wij hebben ook vastgoed in beheer en bij renovaties heb je te maken met tussentijdse huurstromen. Daar deden we eigenlijk weinig mee en Reasult dacht goed mee over de structuur. Er is veel ruimte om de software zelf in te richten. Uiteraard zijn er vaste onderdelen en processen waar iedere ontwikkelaar mee werkt maar toch is de flexibiliteit hoog.”

Implementatie van de software

De samenwerking met Reasult tijdens de implementatie verliep erg prettig. Teus zegt hierover: “Je merkt de ervarenheid in projectontwikkeling. Er werken mensen bij Reasult die uit het vakgebied komen en dat is een enorme pré. Het helpt je nadenken over je eigen proces en daar leer je alleen maar van. Wij werken al jaren op eenzelfde manier en dan is het prettig dat je kunt sparren en andere mogelijkheden hoort. Dat kost wel tijd en dat wisten we vooraf maar toch zijn daar meer uren gemaakt dan we zouden willen en we zijn nog niet klaar. De koppeling met de boekhouding is er, nu nog de koppeling met het huurdersbeheer. We hadden dat bij voorkeur meteen gedaan maar dat is nog niet gelukt. Nog niet iedereen is helemaal thuis in de software maar gelukkig zit het logisch in elkaar voor een ontwikkelaar en het maakt je werk leuker en gemakkelijker.“

Cashflow en financiering

Estea werkt ongeveer een halfjaar met de Reasult software. Veel ontwikkelprojecten die ingevoerd zijn in de software, bevinden zich nog in de beginfase. Daarom is nog niet het volledige proces doorlopen. Petra zegt hierover “De cashflow financiering zijn we nog aan het ontdekken. De software rekent de financiering automatisch door en wij gaan nog bepalen hoe deze functionaliteit ons optimaal kan ondersteunen. Daarmee kunnen we het samenspel met de financiële administratie nog meer verbeteren. Per fase kun je dan de prognose bijstellen zodat je daar ook de financiering op aan kunt passen. Wanneer de financiële administratie precies het tijdspad en termijnen weet dan kun je de kasstromen en financiering per project veel strakker monitoren en managen. Hiermee kunnen we in de toekomst nog meer de toegevoegde waarde uit de software van Reasult halen.”

 

Wil je meer weten over de software voor projectontwikkeling?

Lees verder over de Reasult software voor projectontwikkeling